Biologisch hoen met spinazie

Wijn: Montes Pinot Noir

HOOFDGERECHT

12 personen

 

Ingredi├źnten:

 

2 grote biologische kippen

van De Groene Weg

100 gr boter

 

 

 

2 sjalotten

1 dl olie

2 takjes tijm

2 laurier blaadjes

2 dl rode wijn

 

 

 

2 l sterke kippenbouillon

 

 

 

 

 

2 dl maiskiemolie

1 rode ui

1 blikje tomatenpuree

1 bosje waterkers

1 dl rode wijn

250 ml sojaroom

1 el aceto balsamico

 

2 kg spinazie

200 gr fontina kaas

4 eieren

 

 

 

36 nieuwe krieltjes

Receptuur:

 

Snijd de poten en vleugels van de kippen.

Bak de poten rondom bruin in de boter.

Bestrooi ze daarna met peper en zout en leg ze 1 uur in een oven van 180 graden.  Haal het vlees daarna van de poten. Bestrooi het met zout en peper en houd het warm in folie.

 

Snijd de sjalot fijn. Zet ze aan in de olie en voeg na 2 minuten de vleugels toe. Braad ze rondom bruin. Voeg daarna de wijn toe en laat 30 minuten op klein vuur sudderen.

Zet het vuur uit en haal de vleugels en kruiden uit de pan. Pluk het vlees van de vleugels en verwijder botten en vel. Doe het vlees terug in de saus. Bind de saus vlak voor het serveren met de arrowroot. Breng op smaak met zout en peper.

 

Snijd de filets (met vel) van het karkas,

Zet een pan op met de bouillon en breng aan de kook.

Zet het vuur laag en leg de filets erin.

Houd de temperatuur van de bouillon op 60-70 graden.

Laat de filets 60 minuten garen.

 

Hak het karkas in grove stukken  en zet ze aan in de olie.

Snijd de ui fijn en voeg toe.

Snijd de wortels van de waterkers en voeg met de tomatenpuree toe. Voeg de wijn toe en laat 15 minuten op zeer klein vuur sudderen met deksel op de pan. Zeef de saus door de chinois. Pureer in de blender en voeg de room toe. Laat de saus inkoken tot 2/3 en breng op smaak met zout en aceto.

 

Was de spinazie en snijd ze fijn. Kook ze met aanhangend water op klein vuur zacht. Rasp de fontina en voeg toe.

Klop de eieren los en meng erdoor. Verdeel het mengsel in 12 kleine bakjes en zet ze gedurende 15 minuten in een oven van 180 graden.

 

Was de krieltjes en kook ze in de schil gaar.

 

 

 

Serveren:

Stort de spinaziesouffl├ę in het midden van het bord.

Snijd de filets in dunne plakjes en leg ze aan een zijde naast het taartje.

Schep een lepel wat vleugelvlees en wat pootvlees links en rechts naast de filet.

Drapeer de saus over de filet. Leg 3 aardappeltjes tussen het vlees.




« Terug naar recepten