Chocoladetaartje met pruimedanten

Wijn: Pedro Ximenez

HOOFDGERECHT

12 personen

 

Ingredi├źnten:

 

115 gr boter

75 gr poedersuiker

1 ei

225 gr bloem

 

50 gr boter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

300 gr pure chocolade

115 gr slagroom

1 ei

85 gr volle melk

 

150 gr glucosesiroop

100 gr water

150 gr Valorhama glazuurchocolade

15 gr fructose

40 gr cacao

30 gr slagroom

5 gr creu de cacao

 

Receptuur:

 

Klop de boter met de mixer in een ruime kom tot ze zacht is. Voeg de suiker toe en blijf kloppen tot het een wittig en smeuïg mengsel is. Voeg het ei toe en klop er door heen. Spatel de bloem erdoorheen tot het een homogeen mengsel is.

 

Vet 12 ringen van 6 centimeter goed in. Verdeel het deeg in 12 gelijke delen. Zet de ringen op voldoende afstand van elkaar op bakpapier op een ovenplaat. Verdeel elk stukje in twee delen en maak van een deel een rondje dat in precies in de boden past (gebruik de juiste maat steker). Rol het tweede stukje tot de lengte van de binnenmaat van de ring. Verdeel het deeg tegen de binnenrand van de ring zodat het net plakt aan de bodem en de binnenrand volledig bedenkt. Het deeg moet gelijk en dun verdeeld zijn als een bakje. Verschuif de ringen niet!

Bak de bakjes in een hetelucht oven van 175 graden gedurende 12 minuten. Het deeg moet net droog zijn en licht gekleurd.

Zet de oven daarna terug op 140 graden.

 

Smelt de chocolade in de room op klein vuur.

Klop het ei met de melk en meng door de chocolade.

Vul de bakjes met het mengsel en zet ze gedurende 7 minuten in de oven van 140 graden. Laat de chocolade op een koele plaats afkoelen.

 

Doe de siroop met het water en de fructose in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en roer de cacao er beetje bij beetje doorheen.

Roer voorzichtig, anders gaat het schiften. Hak de chocolade grof en doe ze in een kom. Giet de warme siroop erbij en roer tot de chocolade is opgelost. Roer de room erdoor. Roer het warme mengsel door een zeef in een nieuwe pan en warm deze au-bain marie op tot het glad en vloeibaar is. Verdeel de glazuur over de afgekoelde taartjes en bewerk de zijkanten met een paletmes zodat de laag overal even dik is. Leg enkel korrels crue de cacao bovenop terwijl de galzuur nog warm is.

Garnering:

250 gr pruimedanten

3 dl room

2 el chocoladelikeur

 

Snijd de pruimedanten in kleine stukjes en zet ze op klein vuur met de room. Laat 15 minuten zachtjes trekken. Pureer de pruimedanten met de room in de keukenmachine en voeg de likeur toe.

 

 

Serveren:

Zet elk taartje op een langwerpig bord en leg er links en rechts een quenelle pruimedanten puree naast.
« Terug naar recepten