Cookie met citroencrème

Wijn: Raboso Rosato

NAGERECHT

12 personen

 

Ingrediënten:

 

100 gr boter

130 gr fijne suiker

130 gr bloem

4 verse eiwitten

 

 

 

 

 

 

 

 

5 dl volle melk

100 gr fijne suiker

5 eierdooiers

2 eetlepel maïzena

2 citroenen

1 snufje zout

 

 

 

 

 

 

 

1 citroen

½ l Griekse yoghurt

2 dl slagroom

5 blaadjes gelatine

100 gr witte basterd suiker

 

Receptuur:

 

Klop de boter met de suiker tot het mengsel romig en wit is.

Zeef de bloem erboven en roer deze totdat het mengsel volledig glad is.

Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel.

Verdeel het mengsel op bakpapier op een bakplaat in 4 rondjes van ongeveer 10 centimeter (maak er meer dan 12 als reserve, ze zijn breekbaar). Spreid het deeg zo dun mogelijk en egaal uit en houd voldoende afstand tussen de rondjes. Zet de plaat in de oven van 180 graden en bak de cookies 6-8 minuten. Haal ze uit de oven en rol ze direct rond een metalen staaf. Laat ze op een schone plaat afkoelen.

 

Breng de melk met de suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en zet het vuur klein.

Klop de eierdooiers los. Doe de maïzena in een kopje en roer er twee eetlepels warme melk door.

Roer de maïzena door de eierdooiers. Voeg beetje bij beetje de warme melk toe tot het een homogeen mengsel is.  Doe het mengsel terug in de pan en breng aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken en haal de pan van het vuur. Pers de citroenen uit en voeg het sap met het snufje zout door de crème. Doe de crème in een stalen schaal en dek deze op de crème af met plasticfolie om te voorkomen dat er een vel op komt. Laat volledig afkoelen.

 

Rasp de citroenschil en pers ze uit.

Week de gelatine in koud water. Breng het citroensap in een klein pannetje aan de kook en los de gelatine er in op. Laat afkoelen. Klop de slagroom bijna stijf met de basterdsuiker. Meng de yoghurt met het citroensap en de rasp. Spatel de room door de yoghurt. Laat opstijven in de koelkast.

 

Garnering:

1 bakje limon cress

 

 

 

 

 

Serveren:

Maak met twee grote soeplepels een quenelle van de citroenyoghurt en leg deze midden op het bord.

Doe de citroencrème in een spuitzak met ronde mond (die IN de opening van de cookie past) en vul de cookies van beide zijden. Zet op elk bord een cookie schuin tegen de bavarois.

Garneer met enkele blaadjes limon cress.




« Terug naar recepten