Crème karamel met yoghurtcake

Wijn: Dolce Sogno Moscato

NAGERECHT

12 personen

 

Ingrediënten:

 

12 el suiker

12 el kokend water

 

 

 

½  l volle melk

100 gr suiker

5 saffraan draadjes

5 kardemom peulen

1 el bloesemwater

4 eieren

 

 

25 gr boter

6 eieren

1 vanillestokje

160 gr fijne suiker

0,5 l Griekse yoghurt

2 citroenen

3 el bloem

 

Receptuur:

 

Smelt de suiker in een hoge pan met dikke bodem tot ze bijna donkerbruin is. Voeg het KOKEND water toe en schud met de pan zodat een vloeibare karamel ontstaat. Verdeel de karamel over 12 Spaanse bakjes en zet in de koelkast.

 

Haal de zaadjes uit de kardemom peulen.

Verwarm de melk, suiker ,saffraan en kardemom zaden tot het bijna gaat koken. Voeg het bloesemwater toe. Laat afkoelen.

Klop de eieren op met de mixer. Klop op het laatst de melk erdoor.  Verdeel de crème over de bakjes met de karamel en zet ze in een grote ovenschaal au-bain-marie gedurende 50 minuten in een oven van 200 graden. Laat ze afkoelen.

 

Bekleed een rechthoekige ovenschaal met bakpapier en vet de randen goed in met boter.

Splits de eieren. Klop de eierdooiers met 100 gram fijne suiker tot het mengsel wit kleurt.

Snijd het vanille stokje in de lengte doormidden en haal het merg er uit. Meng door de yoghurt.

Rasp de citroenschil fijn en pers de citroenen uit.

Meng de yoghurt, bloem, citroenrasp en citroensap en eidooiermengsel door elkaar.

Klop de eiwitten stijf tot pieken met de overige 60 gram suiker.

Spatel het eiwit door het mengsel.

Verdeel het gelijkmatig over de ovenschaal en zet gedurende 45 minuten in een oven van 180 graden.

Prik met een saté prikker om te kijken of de cake gaar is.

 

Garnering:

50 gr pistache noten

 

125 ml crème fraîche

6 verse passievruchten

 

 

Hal de pistache noten grof.

 

Haal het vruchtvlees uit de passievruchten en meng met de crème fraîche.

 

 

Serveren:

Zet de bakjes op een bord.

Leg er een plak cake naast.

Garneer aan de andere zijde met de crème fraîche.

 




« Terug naar recepten