Dessert van peer en amandel

Wijn: Montes Gewurztraminer

NAGERECHT

12 personen

 

Ingrediënten:

 

250 gr bloem

150 gr zachte boter

1 el koude melk

1 ei

½ tl poedersuiker

1 mespunt zout

 

150 gr boter

150 amandelmeel

150 gr suiker

2 eieren

2 el rum

2 el bloem

4 Comice Doyenne

1 vanillestokje

½ citroen

 

 

 

 

 

 

 

4 Comice Doyenne

1 citroen

2 dl water

250 gr fijne suiker

3 el glucosesiroop

Receptuur:

 

Meng de bloem met de poedersuiker en het zout.

Vermeng met de zachte boter, melk en het ei.

Kneed het kort tot een deegbal en laat 30 minuten in de koelkast rusten.

 

Laat de boter op een warme plaats smelten.

Snijd het vanillestokje in de lengte door en haal merg eruit. Doe het stokje en het merg in een pan met ruim water en breng aan de kook. Schil de peren, wrijf ze in met citroen en doe ze in de pan met water. Breng aan de kook en laat afgedekt 15 minuten zacht koken. Laat ze afkoelen in het kookvocht.

Meng de gesmolten boter, amandelpoeder en suiker tot glad mengsel. Voeg de eieren, rum en de bloem toe.

Beboter de bakvorm.  Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dunne lap en leg in de bakvorm. Prik de bodem in met een vork, bedek met bakpapier en bakbonen. Bak 15 minuten in een oven van 180 graden.  Haal uit de oven en verwijder de bonen en papier. Giet de amandelcrème op de gebakken bodem. Giet de peren af, halveer ze en verwijder het klokhuis. Leg ze met de bolle kant naar boven op de crème. Besprenkel ze met citroensap. Zet de taart 45 minuten in de oven van 180 graden.

 

Pers de citroen uit. Schil de peren en verwijder het klokhuis. Pureer de peren met het citroensap in de keukenmachine.

Verwarm het water met de suiker en glucosesiroop totdat de suiker opgelost is. Kook de siroop 2 minuten. Laat afkoelen en schep door de perenpuree. Draai er ijs van.

 

Garnering:

250 gr amandelschaafsel

100 gr poedersuiker

 

 

Bak het amandelschaafsel in een grote pan lichtbruin.

Strooi er dan poedersuiker over en laat even in de pan karamelliseren. Laat zo min mogelijk aan elkaar plakken.

 

Serveren:

Snijd de taart in 12 stukken en zet deze middel op een bord.

Leg er een bol ijs naast en garneer met de gekarameliseerde amandelen.




« Terug naar recepten