Gratin van pompelmoes

Wijn: Santero Moscato

NAGERECHT

12 personen

 

Ingredi├źnten:

 

5 dl room

1 bos basilicum

4 eierdooiers

1 ei

100 gr honing

2 citroenen

 

 

100 gr rozijnen

0,1 dl grappa

1 dl witte wijn

2 dl Marsala

 

5 eierdooiers

2 dl Marsala

160 gr suiker

120 gr ricotta

0,5 dl room

 

4 pompelmoes

 

Receptuur:

 

Haal de bladeren van de basilicum en kneus de stelen.

Zet de room met de basilicum op een klein vuur en laat 30 minuten trekken. Verwijder de stelen en pureer de room met de basilicum in de blender. Pers de citroenen uit. Klop de eierdooiers, ei, honing en citroensap tot een homogene massa. Meng deze met de room.

Breng de massa op 85 graden en laat daarna afkoelen in een kom met ijswater. Draai er ijs van.

 

Week de rozijnen met de grappa en de wijn.

 

 

 

 

Klop de eierdooiers los. Klop au-bain-marie een sabayon van de eierdooier, suiker en Marsala. Laat afkoelen. Pureer de ricotta met de room en meng door de sabayon.

 

 

 

Schil de pompelmoes en snijd de partjes eruit.

Verdeel de pompelmoes op een bakplaat op een bakmatje dakpansgewijs in 12 ringen. Druk goed aan en verdeel de rozijnen erover. Schep de sabayon erover. Zet ze in het midden van de oven onder de gril tot de sabayon begint te bruinen.

 

Garnering:

┬Ż bosje citroenmelisse

 

2 el poedersuiker

1 steranijs

 

 

Haal 12 mooie topjes van de citroenmelisse.

 

Maal de poedersuiker met de steranijs fijn.

 

Serveren:

Zet een ring op elk bord en verwijder de ring.

Garneer bovenop met een topje citroenmelisse.

Schep er een bolletje ijs naast.

Strooi er wat steranijs poedersuiker over.




« Terug naar recepten