Hollandse nieuwe met zeekraal en rode biet

Wijn: Fairview

TUSSENGERECHT

12 personen

 

Ingrediƫnten:

 

6 gekookte rode bieten

2 el rookmot

 

 

 

 

 

1 kleine rauwe biet

2 granny Smith appelen

2 el aceto balsamico

1 tl peper

1 tl zout

 

12 opperdoezer ronde

3 el mayonaise

5 takjes peterselie

1 tl zout

1 tl peper

 

2 sjalotten

300 gr zeekraal

3 el olijfolie

 

 

6 nieuwe haringen

 

 

 

Receptuur:

 

Snijd de gekookte bieten in vieren en rook ze in de rookoven gedurende 20 minuten op een kleine gaspit. Zet de rookoven met de mot onderin eerst 2 minuten op hoog vuur en draai het daarna klein.

Haal de bieten na 20 minuten uit de rookoven en laat ze afkoelen. Snijd ze tot tartaar (blokjes van 0,5 x 0,5 cm).

 

Schil de biet. Schil de appelen en verwijder het klokhuis.

Pureer de biet en appel in de kleine keukenmachine.

Meng door de gerookte bietentartaar en breng op smaak met aceto, zout en peper.

 

 

Schil de aardappelen en snijd er kleine blokjes (0,5 x 0,5 cm) van. Blancheer deze in kokend water tot ze beetgaar zijn.

Snijd de peterselie zeer fijn. Meng de mayonaise en peterselie door de aardappelen en breng op smaak met zout en peper.

 

 

Snijd de sjalotten zeer fijn.

Blancheer de zeekraal 1 minuut in kokend water en laat uitlekken in een zeef.

Meng de sjalot en de olie erdoor.

 

Snijd de filets van de haring los van de graat.

Snijd de filets aan de kanten en eind bij zodat een mooie rechthoek ontstaat.

Garnering:

50 gr bietenblad

Aceto balsamico siroop

 

 Was en droog de bietenblaadjes goed.

 

 

Serveren:

Maak een rechthoekige vorm van de bietentartaar op het bord ter grootte van de haring.

Beleg de tartaar met de aardappel brunoise.

Leg er een dun laagje zeekraal op en leg de haring erop.

Garneer bovenop de haring met wat bietenblad.

Garneer met een rijtje aceto balsamico siroop druppels naast het gerecht.




« Terug naar recepten