Lamsbout met dadels en amandelen

Wijn: Riparosso Muntepulciano Rioja

 

 

HOOFDGERECHT

12 personen

 

 

Ingredi├źnten:

 

1 lamsbout van 1,8 kg

6 tenen knoflook

2 tl grof zout

2 tl koriander zaden

2 tl komijn zaden

2 el paprikapoeder

2 tl zwarte peper

1 tl cayennepeper

300 gr zachte boter

1 dl water

1 el arrowroot

1 lepel tomatenpuree

 

 

 

 

 

150 gr dadels

3 el blanke amandelen

 

 

 

 

 

400 gr grove couscous

40 gr gesmolten boter

1 tl zout

1 tl peper

1 eiwit

1 citroen

┬╝ bosje koriander

 

Receptuur:

 

Verwijder het vel (niet het vet!) van de bout. Pers de knoflook uit. Maal de kruiden met de knoflook fijn in de vijzel.  Roer de kruiden door de boter en bestrijk de lamsbout ermee. Leg in een ovenschaal en zet gedurende 15 minuten in een hetelucht oven van 220 graden. Bedruip elke 5 minuten met de kruidenboter. Keer de bout na 15 minuten om en laat nog 15 minuten op 220 graden garen. Zet dan de temperatuur op 180 en laat nog ongeveer 45 minuten garen. Bedruip regelmatig en controleer de kerntemperatuur. Deze moet maximaal 63 graden zijn. Haal de bout uit de oven en laat 10 minuten onder aluminiumfolie op een plank rusten. Snijd smalle tranches vlees van de bout van niet meer dan 1 centimeter dik.

Roer de aanbaksels met het water los. Doe een klein beetje saus in een pan en roer de tomatenpuree erdoor, zorg dat de puree even zacht bakt. Voeg de rest van de saus toe en giet overtollig vet af.

 

Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes.

Hak de amandelen grof.

Neem iets van de kruidenboter van het vlees en bak de dadels en amandelen op klein vuur goudbruin.

Draai de dadels met de amandelen in de keukenmachine tot een pasta.

 

Wel de couscous 2 minuten in kokend water en giet overtollig water af. Roer peper, zout en boter erdoor.

Rasp de citroenschil en snijd de koriander blaadjes fijn. Meng door de couscous. Klop het eiwit en spatel door de couscous.

Vet witte ovenbakjes goed in met boter. Doe de couscous in de bakjes en zet 15 minuten in een oven van 180 graden.

 

Garnering:

3 citroenen

 

Snijd de citroenen in de lengte in kwarten en verwijder de pitjes.

     

 

 

Serveren:

Stort de couscous uit de bakjes midden op een groot verwarmd bord.

Leg enkele plakjes vlees rondom. Drapeer wat van de kruidenbotersaus over het vlees.

Leg een schepje pasta en een partje citroen op de couscous.

 




« Terug naar recepten