M’hanncha met amandel en pistache ijs

Wijn: Maury Blanc

 

 

NAGERECHT

12 personen

 

 

Ingrediënten:

 

100 gr blanke amandelen

2 dl volle melk

2 dl room

½ dl eierdooiers

100 gr fijne suiker

2 el bloesemwater

 

 

 

 

100 gr pistachenoten

2 dl volle melk

2 dl room

½ dl eierdooiers

100 gr fijne suiker

2 el bloesemwater

 

 

 

 

75 gr blanke amandelen

1 el boter

200 gr amandelmeel

30 gr poedersuiker

75 gr fijne suiker

100 gr zachte boter

2 tl kaneel

1 el bloesemwater

3 vellen filodeeg

2 eierdooiers

 

Receptuur:

 

Maal de amandelen fijn. Breng de room, melk en amandel op een laag vuur aan de kook in een pan met dikke bodem.

Laat het mengsel 15 minuten trekken op zeer klein vuur en daarna afkoelen tot beneden de 65 graden. Klop in een kom de eierdooiers en de suiker en tot het mengsel wit is. Meng het afgekoelde melk-room mengsel en de eierdooiers door elkaar en verwarm het in de pan met de dikke bodem op een matig vuur onder voortdurend roeren tot 85 graden. Zet de massa in de koelkast om af te koelen. Draai er in de machine ijs van.

 

Maal de pistache nootjes fijn. Breng de room, melk en pistache op een laag vuur aan de kook in een pan met dikke bodem.

Laat het mengsel 15 minuten trekken zonder dat het kookt en daarna afkoelen tot beneden de 65 graden. Klop in een kom de eierdooiers en de suiker en tot het mengsel wit is. Meng het afgekoelde melk-room mengsel en de eierdooiers door elkaar en verwarm het in de pan met de dikke bodem op een matig vuur onder voortdurend roeren tot 85 graden. Zet de massa in de koelkast om af te koelen. Draai er in de machine ijs van.

 

Bak de blanke amandelen in de boter goudbruin en maal ze als ze afgekoeld zijn grof. Meng ze met het amandelmeel, poedersuiker, fijne suiker, boter, kaneel en bloesemwater tot een deeg. Zet 30 minuten in de koelkast.

Snijd de vellen filodeeg 2 keer doormidden.

Maak 12 rolletjes van het mengsel in een stuk filodeeg.

Rol ze dicht en snijd de zijkanten 1 centimeter van de vulling af.

Plak met wat eierdooier de uiteinden dicht.

Leg de rolletjes op een ovenplat op een bakmatje en bestrijk ze dun met de eierdooier. Bak ze in een voorverwarmde oven van 180 graden gedurende 30 minuten.

 

Garnering:

1 el kaneel

2 el poedersuiker

 

 

     

 

 

Serveren:

Leeg een bol amandel ijs links op een rechthoekig bord. Leg de amandelstaaf schuin in het midden. Leg rechts een bol pistache ijs. Bestrooi de amandelstaaf met poedersuiker en kaneel.




« Terug naar recepten