Taartje van tomaat en courgette

Wijn: Grechetto de Todi

VOORGERECHT

12 personen

 

Ingredi├źnten:

 

12 pomodori

 

 

 

1 courgette

1 bos basilicum

 

5 el olijfolie

2 tl zout

1 takje rozemarijn

 

 

 

 

 

 

 

1 bos basilicum

2 dl room

 

 

 

 

12 grote St. Jacobsnootjes

┬Ż citroen

 

Receptuur:

 

Snijd de pomodori kruislings in en dompel ze een voor een in kokend water. Verwijder het vel en snijd ze in vieren.

Verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes van 3 x 3 millimeter.

Snijd de courgette in dunne plakjes van maximaal 1 millimeter dikte.

Snijd de blaadjes van de basilicum in kleine stukjes. Houd de stelen apart.

Neem 12 stalen ringen van 8 cm doorsnee en bestrijk ze met wat olie.

Verdeel de plakjes courgette dakpansgewijs over de bodem van de ring zodat deze egaal bedekt is (snijd de courgette plakjes doormidden om op te vullen).

Strooi er wat zout over. Verdeel de basilicum over de courgette. Verdeel daarna de tomaat erover. Haal de blaadjes van de rozemarijn. Snijd ze zeer fijn. Strooi ze over de tomaat.

Zet de taartjes gedurende 10 minuten in een oven van 220 graden.

Haal ze daarna uit de oven en leg dan pas de plakjes Jacobsnoot erop.

 

Haal de bladeren van de basilicum en houd er 12 apart voor de garnering en de rest voor de olie (zie garnering)..

Doe alle stelen met de room in een pannetje. Laat 20 minuten zachtjes koken tot het gereduceerd is tot de helft. Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper. Laat op ijs afkoelen.

 

Snijd elk nootje in 4 dunne plakjes. Leg ze dakpansgewijs in de ring op het taartje. Pers de halve citroen uit. Druppel wat citroensap over de plakjes.

 

 

Garnering:

1 dl olijfolie

1 teen knoflook

1 tl zout

 

Draai de knoflook met de olie, zout en de apart gehouden basilicum bladeren tot een homogeen mengsel gedurende 5 minuten in de blender.

 

 

Serveren:

Zet op elk bord een taartje.

Verdeel druppelsgewijs de knoflookolie rondom.

Leg een lepeltje basilicumroom op het taartje en daarbovenop een basilicum blaadje.




« Terug naar recepten