Terrine van vers fruit met gecarameliseerde bramen

 

 

 

NAGERECHT

18 personen

 

Ingrediënten:

 

15 blaadjes gelatine

2 eetlepels honing

1 l Water

150 gram suiker

1 citroen

1 sinaasappel

8 blaadjes munt

 

3 zoete appels

3 rijpe perziken

3 kweeperen

36 bramen

 

 

 

 

 

 

 

120 gram bloem

1 ei

70 ml koude melk

70 ml koud water

36 bramen

 

450 gram suiker

6 el water

2 eetlepels olie

Receptuur:

 

Week de gelatine blaadjes in koud water.

Rasp de citroen en sinaasappel.

Doe de honing met het water, suiker, sinaasappel en citroenrasp met de muntblaadjes in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat de suiker oplossen. Haal de pan van het vuur en laat 10 minuten afkoelen. Zeef de massa, knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het suikermengsel. Laat verder afkoelen.

 

Schil de appel, perziken en kweeperen en snijdt ze in zeer dunne plakken. Blancheer de kweepeer 5 minuten in ruim kokend water. Snijd de bramen doormidden. Bekleed twee cakevormen met plasticfolie. Giet er eerst een laagje gelei in en leg er 18 bramen op een rijtje in (2 voor elke plak die er later uit gesneden wordt). Leg daarop een dun laagje perzik, giet hierover weer wat gelei. Leg daarop een dun laagje appel, giet daarover gelei en leg daarop een dun laagje kweepeer. Wissel dit af totdat de vorm bijna vol is en giet hierover een laatste laagje gelei.Leg er een met folie bekleed  gewicht op en laat 1 nacht opstijven in de ijskast. Los voor het serveren de terrine en stort voorzichtig omgekeerd op een plank. Snijdt de terrine in 18 mooie plakken.

 

Meng van de ingrediënten een beslag en laat dit 10 minuten rusten

Dompel een voor een de bramen in het beslag en frituur ze tot de korst goudbruin is.

 

 

Meng suiker, water en olie door elkaar en verwarm in een pan met dikke bodem.Kook heel voorzichtig tot de karamel goudgeel is. Haal de pan van het vuur. Haal nu snel één voor één de gefrituurde frambozen door de karamel (gebruik een lang bamboestokje) en koel meteen af in ijswater. Laat ze afkoelen op bakpapier.

 

 

Garnering:

1 kilo diepvries bramen

350 gr suiker

1 citroen

1 dl witte wijn

 

 

Pers de citroen uit en rasp de schil. Kook de bramen met suiker, citroen sap en rasp en witte wijn tot een mooie coulis. Zeef en laat afkoelen.

 

     

Serveren:

Leg op een groot bord  2 eetlepels saus in het midden. Leg daarin een plak vruchtenterrine. Garneer met de gefrituurde bramen.
« Terug naar recepten