Timbaaltje van spelt met gamba

Wijn: San Isodoro

TUSSENGERECHT

12 personen

 

Ingrediënten:

 

400 gr biologische spelt

5 el olijfolie

2 dl witte wijn

4 dl visfond

50 gr boter

50 gr Parmezaanse kaas

1 tl zout

1 tl peper

 

 

12 grote ongepelde gamba’s

 

 

1 grote ui

1 winterwortel

2 stengels bleekselderij

1 kleine venkel

5 takjes dragon

1 dl olijfolie

2 dl rode wijn

2 el tomatenpuree

3 dl plantaardige room

2 zakjes inktvisinkt

1 tl zout

1 tl peper

 

 

 

 

 

Receptuur:

 

Week de spelt 1 nacht in koud water.

Giet de spelt af en laat even wat drogen.

Bak de spelt in de olie in een snelkookpan en voeg de witte wijn en visfond toe. Laat garen in 20 minuten. Haal dan (nadat de druk eraf is) het deksel eraf en laat het vocht op hoog vuur grotendeels verdampen. Breng op smaak met zout en peper. Rasp de kaas fijn en roer deze er op het laatst door. Vet 12 kleine timbaaltjes zeer goed in met boter. Doe de spelt in de timbaaltjes en zet ze in een oven van 140 graden gedurende 10 minuten.

 

Pel de gamba’s en houd de karkassen apart.

Droog de gamba’s en bestrooi ze met zout en peper.

 

Snijd de ui, wortel, bleekselderij en venkel zeer klein. Zet ze aan in de olie en bak aan op hoog vuur. Voeg de karkassen toe en bak deze 5 minuten mee. Haal de blaadjes van de dragon en roer erdoor. Voeg de wijn toe en laat het geheel op hoog vuur inkoken tot bijna alle vocht verdampt is. Pers de massa door een chinois in een sauspannetje. Voeg de room en de tomatenpuree toe. Voeg de inktvisinkt toe en laat de saus tot de helft inkoken zodat ze dik is. Breng de saus op smaak met zout en peper.

 

 

 

 

 

Bak de gamba’s in een pan met anti-aanbaklaag met enkele lepels olijfolie op LAAG vuur aan alle zijden in 4 minuten gaar.

Garnering:

12 takjes dragon

 

Haal 12 mooie topjes van de dragon.

 

 

Serveren:

Snijd de rand van het timbaaltje los en stort het timbaaltje in het midden van een verwarmd bord.

Zet de gamba er rechtop tegenaan (met de kopzijde onder).

Drapeer een cirkel saus rondom en leg een takje dragon op de spelt.




« Terug naar recepten